WZC De Wijngaard deelt hun ervaring met FLANH

IMG 20230515 111300740 HDR

WZC De Wijngaard in Grobbendonk is één van de 25 enthousiaste woonzorgcentra die deelnemen aan het FLANH project. Zij rondde de medewerkersbevraging reeds af en ontvingen flan(h) taart als bedanking voor hun inzet met een fantastische 86% response rate.

Waarom deden zij mee aan FLANH? Wat was hun ervaring met de studie? We vroegen het aan Gerda, kwaliteitscoördinator, en Vanessa, hoofdverpleegkundige, van WZC De Wijngaard.

Eind januari schreven jullie je in voor het FLANH onderzoek. Wat maakte dat jullie wouden deelnemen?

Vanessa: We willen met ons woonzorgcentrum altijd veranderen in de positieve zin. De combinatie bestaffing en bewoners vonden we een enorme meerwaarde. Een blije medewerker uit zich namelijk in zijn job en in de relatie met de bewoner.

Gerda: Ook is het momenteel een hot item in de media. We zijn dan ook erg benieuwd naar de resultaten van het onderzoek en of deze de verhalen in de media ontkrachten of bekrachtigen. Het is wetenschappelijk onderbouwd en dat maakt het nog interessanter.

Gerda: We krijgen trouwens veel aanvragen om deel te nemen aan projecten met ons woonzorgcentrum, wat niet altijd mogelijk is, maar het FLANH project was te interessant om niet mee te doen! Bovendien gaan we door het benchmarkingrapport dat we krijgen ook weten waar we aan kunnen werken.

Jullie hebben een spectaculaire response rate van 86% behaald. Hoe hebben jullie dit aangepakt?

Vanessa: Wij hebben heel enthousiaste medewerkers, als we iets vragen doen ze graag mee.

Gerda: De medewerkers worden ook echt betrokken in ons woonzorgcentrum, daardoor hangen we ook allemaal zo hard aan elkaar. Ze zijn echt enorm gemotiveerd! Ook onze directrice Daisy Sleeckx steunt ons altijd enorm.

Zouden jullie andere woonzorgcentra aanraden om ook mee te doen?

Gerda: Absoluut, het is super interessant! We hadden ook eerst gezegd om momenteel geen andere projecten te doen, maar dit konden we echt niet laten. We moesten echt meedoen aan het FLANH project. Je krijgt er ook veel voor terug. Medewerkers kunnen een cinematicket winnen en als er voldoende vragenlijsten ingevuld zijn, dan krijgen ze ook flan(h) taart. Wij krijgen dan weer het benchmarkingsrapport. Als deelnemend woonzorgcentrum krijgen we er ook echt iets voor terug! Ook de communicatie is altijd goed, snel en heel duidelijk. Meer kan je toch niet verwachten van een onderzoek.

Wilt u de stem van uw WZC ook laten horen? Schrijf je dan nog snel in vóór 31 mei via dit contactformulier.


Graag danken we Gerda Peeters en Vanessa Jacops voor hun inzet, maar ook willen we de directrice van WZC De Wijngaard, Daisy Sleeckx, bedanken om ons project mee te ondersteunen en toe te laten in het WZC. Uiteraard ook een bedankje voor de medewerkers die deelnamen aan het project!